parole, parole, parole

Fotogaleria de la tragèdia?

In esvoranc on 25 Juliol 2013 at 2:55 pm

Com a col·lectiu, podem afirmar que la necessitat de saber és el que ens ha portat fins aquí. Si “aquí” és un lloc desitjable és discutible, però en principi donem per fet que saber és bo, i creiem que saber més ens ha de portar a llocs millors. Aquesta set de saber, i sobretot la manera com alguns mitjans fan negoci d’apagar-la, està mostrant els racons més foscos arran de l’accident d’ahir a Galícia.

Entenc que una catàstrofe d’aquesta importància ens fa voler saber-ne més detalls. Explicar la tragèdia (què ha passat però, sobretot, per què) és una manera de mirar de superar-la i, per tant, és natural que engeguem la televisió o la ràdio, que obrim el diari o ens connectem a les xarxes socials per mirar de fer-nos una idea com més clara millor de com ha anat.

No he volgut veure el vídeo del descarrilament ni les fotografies del desastre. En tinc prou amb els articles que parlen de més de setanta morts i més de cent trenta ferits. En tinc prou per imaginar el dolor de les famílies, la por dels supervivients. Sí que he llegit, en canvi, alguns comentaris que em fan pensar si calen tots els detalls (sobretot gràfics) que s’estan fent circular.

Estem tan acostumats a la immediatesa, a veure en directe com cauen les torres bessones o a tenir de seguida el vídeo d’un tsunami a l’altra punta del món, que no ens aturem a pensar si cal, ni si ens fa cap bé.

Si algú que m’estimo hagués anat en aquest tren, no voldria la temptació de poder buscar-lo a les imatges que circulen. A la resta, als que ens sentim afectats perquè humani nihil a me alienum puto, què ens aporta veure sang i fetge en directe? Què podem construir en positiu, de presenciar l’horror en directe des del sofà de casa?

Al meu parer, ens aniria bé reaprendre paciència. Esperar que s’investigui el que calgui i, llavors sí, demanar-ne tots els detalls per aprendre del que ha passat i posar tots els mitjans que tinguem perquè no es torni a repetir.

Poder compartir informació de la manera immediata que tenim al nostre abast avui dia té moltíssims avantatges i ens pot fer més lliures, però també demana responsabilitat i sentit comú als que ofereixen les imatges.

Com denuncien alguns a Twitter, no cal fer espectacle de tot. I anirem a llocs millors si gestionem la informació (que donem i que demanem) de manera responsable, respectuosa i atenta.

  1. Totalment d’acord!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: