parole, parole, parole

Que pesat és ser pesat, tot i que calgui

In cròniques de la veritat aparent on 29 Juliol 2012 at 1:43 pm

M’encantaria que tothom funcionés com descriu l’autora d’aquest post. Que ningú es dediqués a valorar res més que si una obra és bona o dolenta, si fa vibrar o no. Que no importés el gènere, la raça, res. Que fóssim tots, simplement, persones. Que pogués obrir una revista, anar a un museu, o al cinema, i tot el que s’hagués valorat per fer-me arribar una obra d’art en concret fos el seu interès o la seva vàlua.

Però alguna cosa em diu que és impossible que, avui dia, la cosa funcioni així. No està demostrat que el gènere (que no es defineix segons si es té cony o polla, sinó per moltes altres coses) afecti la creativitat, la capacitat d’escriure, la genialitat. Seria esperable, doncs, que de manera natural les obres que ens arriben fossin creades per homes o dones més o menys en igual percentatge, i que hi hagués un percentatge (avui dia encara petit) d’obres fetes per persones que no s’adscriuen a cap d’aquests gèneres, sinó que viuen la seva vida intentant saltar-se aquesta dicotomia. En canvi, la majoria masculina és manifesta.

Què voleu que us digui, em nego a creure que l’únic motiu pel qual m’arriben més creadors que creadores és perquè siguin més bons. Hi ha d’haver més motius. Que ells ho tenen més fàcil per tenir una cambra pròpia, que els que seleccionen atorguen valor a un determinat tipus de discurs i a un altre no, que som educats per una televisió que ens diu a què podem aspirar i a què no… Ompliu els buits vosaltres mateixos.

El desequilibri no és només de gènere, evidentment. El nombre d’autors amb recursos econòmics elevats sobrepassa qualsevol expectativa que, com a col·lectiu minoritari a la societat, poguessin tenir si les oportunitats de creació (i no només de publicació) es repartissin de manera igualitària. Això, com és natural, afecta la temàtica de les obres d’art, l’enfocament, el que es considera interessant. La seva manera de veure el món té un altaveu privilegiat.

Per sort, cada persona és un món, i fins i tot entre els privilegiats hi ha diferències significatives. I, encara per més sort, hi ha talents que superen tota mena de barreres i arriben a fer-se un lloc als nostres prestatges tot i ser pobres, dones, negres…

Amb tot, no voler veure que existeix la desigualtat és viure amb les normes que regeixen un món que encara no ha arribat. Espero que entre tots hi puguem arribar aviat, perquè reclamar la igualtat entre les persones és com reclamar el dret d’autodeterminació dels pobles. Ens ho fan necessari quan ens ho neguen, però cansa molt. I tota l’energia que hem de dedicar a aquestes lluites la podríem dedicar, per exemple, a llegir els llibres millors que existirien.

 1. Quanta raó!

 2. Tota la raó del món i ja tenint en compte que la igualtat de gènere a vegades és un altre tipus de discriminació.
  Ens hauria de ser igual si hi ha 5 ministres homes i 5 de dones, el que hi hauria d’haver és les 10 PERSONES més capacitades per fer la feina en concret.
  Perquè els anuncis dels cotxes d’alta gama només apareixen homes? És que les dones no condueixen?
  Perquè els homes no apareixen en anuncis de rentar la roba a no sé que sigui perquè la rentadora és molt fàcil de fer-la anar?
  I així un llarg etc.
  Però em reafirmo en que la igualtat de gènere, moltes vegades és una discriminació més. Com que resulta que han de ser la meitat d’homes que de dones, un home (per exemple) és queda fora perquè faltava una plaça d’una dona i resulta que l’home (en aquest cas) estava molt més ben preparat. El que hauria de ser és comprar la persona A i B en funció de les capacitats i no de si tenen cromosoma X o Y
  En fi, “viste com es esto” que diuen a Argentina
  fuetimate.wordpress.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: