parole, parole, parole

Ni bruixa ni heroïna

In fent amics on 25 Novembre 2011 at 12:05 pm

Soraya Sáenz de Santamaría es reincorpora a la feina deu dies després d’haver parit i s’enceta un debat públic sobre si és bona mare o no ho és, sobre si farà bé la seva feina o no, sobre si és lícita o no la seva decisió. N’hi ha que volen declarar-la heroïna nacional per la proesa. N’hi ha que voldrien retirar-li la custòdia de la criatura. N’hi ha que pensen, directament, que una dona, hagi parit o no, no hauria d’ocupar el seu càrrec, però aquests, en general, no criden tan fort com els altres perquè, si alguna cosa hem aconseguit, és que com a mínim calgui dissimular el masclisme més exacerbat. A tot això, jo em pregunto si la criatura té pare, i si també s’ha reincorporat ja o si ha decidit agafar-se ell la baixa.

Tot i la llarga tirallonga de polítics que ens han representat des de l’inici de la democràcia, i tot i que segurament molts han tingut fills mentre treballaven, només en els casos de les dones, com Chacón o Sáenz, s’ha qüestionat la compatibilitat de càrrecs de responsabilitat i, per tant, que exigeixen molta dedicació, amb la vida familiar. La idea de fons, tot i que costi confessar-la en veu alta, és que els fills són de les mares. Hi ha arguments biològics, com ara que les dones parim i els homes no, o que nosaltres podem alletar i ells no, i té la seva lògica que els primers mesos ens toqui a les dones cuidar-nos-en. També hi ha el sentit comú que diu que, després de nou mesos de fer d’incubadora humana i després d’un part que pot ser esgotador, potser calgui una mica de calma per recuperar-se físicament.

Ara bé, si la dona es troba bé i ha acordat amb la seva parella que ho fan d’una altra manera, per què ens hi hauríem de ficar? On eren els guardians de la moralitat i les bones pràctiques familiars quan tots els polítics homes que ostentaven un alt càrrec han tingut els seus fills? Algú s’ha demanat si González, Aznar o Zapatero eren bons pares perquè en una època tan crítica com podia ser l’adolescència ells es dedicaven a governar un país, en comptes de fer una feina de menys responsabilitat que els permetés estar pel que era realment important, que era la criança dels fills?

Afortunadament, Sáenz pot decidir. La seva situació econòmica li permet el privilegi de passar el temps que vulgui amb la seva criatura, o buscar tres torns d’ajuda perquè estigui ben atesa mentre ella treballa. Moltes altres mares que han parit aquests dies, en canvi, no tindran tanta sort. Penso, per exemple, en les mares que treballen com a autònomes i que reben una prestació per maternitat que no els permet arribar a final de mes. En les dones que saben que, per poc que mirin d’allargar la baixa, aniran al carrer, digui el que digui la llei. Les que han hagut d’amagar que estaven embarassades perquè volguessin contractar-les. Les que tenen un dia que sembla una cursa d’obstacles perquè la conciliació entre la vida familiar i la laboral no és fàcil i només se’ls exigeix a elles.

Més enllà de les qüestions evidents d’igualtat, més enllà del fet innegable que es mesura de manera molt diferent la dedicació als fills que s’espera del pare i de la mare, hi ha la desigualtat entre les classes socials. Mentre que uns poden triar com viuen el fet de tenir fills, d’altres es veuen obligats a seguir un guió que, amb una mica de sort, els permeti alimentar-los. Tornem allà on sempre: la igualtat de drets sobre el paper no té res a veure amb la realitat de la majoria. I ara, si us plau, deixem de qüestionar com s’organitza la família de la senyora Sáenz, i comencem a veure si fa bé la feina per a la qual ha estat triada.

[Publicat a Público el 24/11/11]

  1. Bel for president!

    Sigui dit de passada que la conciliació entre la vida laboral i la vida familiar no existeix; si de cas, hi ha pegats més o menys afortunats. El dia té 24 hores, i és evident que totes les que dediquis a treballar no les dedicaràs a la família, i totes les que dediquis a la família no les dedicaràs a la feina.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: