parole, parole, parole

Contra les homilies humiliants

In fent amics on 9 Setembre 2011 at 10:17 am

Si jo, que no sóc ningú, avui digués en aquest petit espai que els polítics que il·legalitzen partits perquè no els agraden les idees que defensen justifiquen que hi hagi atemptats, tindria molts problemes. Se’m podria acusar d’apologia del terrorisme, podrien detenir-me i tenir-me incomunicada per interrogar-me, podria anar a la presó. Que quedi clar que no ho dic, és només una hipòtesi de partida. S’entén que la llibertat d’expressió té uns límits i que hi ha coses que no es poden afirmar públicament, perquè van en contra del bé comú de la societat. Que no és convenient animar els violents, que ja s’animen prou ells solets. Que si volem que hi hagi pau no podem justificar la violència.

Sembla, però, que hi ha gent que no ho té tan clar. Javier Martínez, arquebisbe de Granada, s’ha lluït amb una homilia tramposa en què les deixa anar de l’alçada d’un campanar. Segons ell, les dones que avorten donen als homes “la llicència absoluta, sense límits, d’abusar-ne”. Molt bé, senyor capellà. Sí senyor. Pietat cristiana en la seva màxima expressió.

Entenc que una religió que neda entre contradiccions tan bèsties com demanar alhora “l’ull per ull” i que parem l’altra galta pot crear alguns problemes d’interpretació als seus seguidors. Però Martínez no pot oblidar el context en què viu, ni ha de fer servir la seva posició dins la societat, que li dóna un altaveu espectacular, per perpetuar el masclisme més fastigós. Una cosa és exposar una postura contrària a l’avortament i una altra de ben diferent és donar llum verda als malparits que es creuen amb dret de maltractar els altres.

Per si no fos prou, es veu amb la llicència d’afirmar que els crims dels nazis no eren tan repugnants com l’avortament que permet la llei. Això vol dir que l’extermini sistemàtic de milions de persones, que els camps de concentració, que el terrorisme d’estat que van practicar, no li sembla tan greu com avortar? Ja sabem que l’Església va fer un paper prou galdós en tot plegat, però potser no calia que ens recordés de manera tan vívida de banda de qui estan.

Que jo sàpiga, encara no l’ha denunciat ningú, i no crec que la fiscalia actuï d’ofici. Però en la meva opinió, uns assassins que ja porten 42 víctimes a l’Estat Espanyol aquest any (l’any passat en van ser 85), s’han de condemnar. I justificar-los hauria de ser delicte, a més de pecat.

(publicat a Público el 21/08/2011)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: