parole, parole, parole

Que es faci la llum

In esvoranc on 4 Setembre 2011 at 11:58 am

Un dia, de sobte, saps dir. Sons, síl·labes senzilles, patrons suprasegmentals, paraules curtes, petites frases agramaticals. Et corregeixen, t’ensenyen paraules noves, t’envien a escola. Durant molts anys, molts, aprens a dir. Aprens a anomenar el concret i l’abstracte, i mires de caçar les idees amb més precisió cada dia. Dediques pràcticament la teva vida a dir en la teva llengua i en les dels altres. Desemboliques expressions com si fossin regals, dibuixes sobre el paper, sobre el teclat, en l’aire tèrbol de la tarda, tot el que et passa pel cap. Dir és la clau de tots els panys, reals i imaginaris. Saps que la paraula adient pot aconseguir que no et posin la multa, o que ell et miri com et mira quan es voldria desfer.

I un dia, de sobte, ja no. Dius, és clar que sí. Però aprens a callar. Calles petites decepcions o grans tragèdies. Calles un desig o una cançó. Calles tant que omples el silenci de paraules, com per despistar. Calles fins i tot quan podria semblar que dius massa. Calles perquè saps que el verb fa la realitat, i vols anar amb compte amb el que fas. Calles perquè si diguessis faria mal. Calles perquè tens por d’aquest poder de convocar fantasmes, perquè saps que si somrius i no dius res o dius alguna cosa amable és més fàcil passar el dia, que és com dir l’eternitat.

Vigila, però. Si no trobes l’equilibri podries esclatar.

  1. Com sempre, m’omples de paraules el cap, paraules que fan diana als llocs adients de meu encèfal on hi ha records, i me’ls remous. Gràcies. Molt bó.

  2. i fas l’esforç del silenci dels verbs en el teu pensament, per voluntat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: