parole, parole, parole

Creativitat col·lectiva

In és música viure on 10 Desembre 2010 at 4:05 pm

El primer dia que C. em va posar una cançó d’Orxata Sound System vaig demanar-li amablement que canviés la música. Era un dia d’aquells que cal silenci, un dia de tardor, segurament, en què la remor de la pluja sobre les fulles enceses dels pollancres és música suficient.

Però C. és una persona obstinada i va insistir-hi, com insisteix a fer-me acabar la sopa o a apuntar-me al gimnàs, un matí de dissabte de sol radiant. I, a més de posar-me a ballar pel menjador amb l’escombra a la mà, vaig haver de fixar-me en la lletra. No entenia la meitat de les paraules i em va caldre sentir moltes vegades aquella cançó abans d’intuir de què anava. Però aquell grup va ser tot un descobriment.

Més enllà de fer bona música, tenen una filosofia interessant. A més de regalar els discos (que es poden descarregar lliurement de la seva pàgina web), col·laborar en tota mena de causes perdudes (o per guanyar) i fer uns concerts apoteòsics, tenen una proposta curiosa: els seus (molts) seguidors poden contribuir en el procés creatiu de les lletres.

De vegades, en un concert, només cal mirar al costat per trobar un desconegut que està cantant exactament el mateix que cantes tu. En les nits de revolta en què els que no volem ser violents trobem en la música l’arma més efectiva contra un sistema que ens esclafa, dóna un caliu estrany saber que això que cantes, això que cantem, no ho ha escrit ningú en concret. Ho ha escrit tothom que ha volgut, tothom que tenia una paraula per regalar, tothom que s’ha acostat a una web a deixar-hi una idea.

Ara mateix, amb música molt més tranquil·la de fons, la rentadora que fa voltes a la cuina, el soroll del teclat com el plor d’aquest text que neix, he de donar les gràcies a C. per ser tan insistent. I a Orxata per ser tan rebels.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: